1321395.jpg

HYVÄ ISÄ AURINKOINEN

Kiitos jälleen kirjeestäsi. Onhan jo taasen kevät koittamassa ja tämän tyypin kirjoitukset alkavat. Mukavaa, että tällä kertaa olit jotenkin ilmaissut keneltä kirje oli tullut. Nimettömiin viesteihin en yleensä reagoi. Kommunikointiamme haittaa myöskin se, että minulla on vaikea saada välillä käsialastasi selvää. Sekä se, että kommunikointimme on hyvin yksipuolista, sinun puolista.

Talvi olikin kovin leuto, etkä kyennyt valittamaan auton tyhjäkäynnistä aamuisin. Tiedoksesi edelleen, että autoa todella saa tyhjäkäyttää pakkasaamuisin niin kauan, että on näkyvyyden kannalta turvallista lähteä liikenteeseen.

Sinähän tiedät, että lähden aamulla kuudelta jonnekin, itse asiassa uimaan ja sitä ennen ulkoilutan kissaani. Tulen töistä puoli viiden paikkeilla, ulkoilutan kissaani. Salattujen elämien jälkeen ulkoilutan kissaani. Kissani ei kulje talutushihnassa ja ehkäpä siksi en saa sitä raahattua luhtirivitalomme toiseen kerrokseen ja pakotettua sisäsiistiä kissaa pissaamaan juuri sinun ovesi eteen. Olen pahoillani.

On totta, että kissani liikkuu välillä taloyhtiömme pihamaalla ilman valvovaa silmääni. Siihen se on tottunut 12 vuoden aikana ja sen reviiri on hyvin selkeä. Hän käy A-talosta, meidän C-taloomme asti, sekä tekee tarpeensa lähellä olevaan tiheään pensaikkoon. Tiesitkö, että viikottain, ellei päivittäin taloyhtiömme asukkaat kyselevät minulta, missä kissani on, kun häntä ei ole näkynyt. Nämä ihmiset myös kertovat missä kissani on liikunut milloinkin. Kissani tunnistaa ystävänsä ja välillä tulee kotiin partavedeltä tai silakalta tuoksuen. Ruokinnan olen pyytänyt lopettamaan, mutta en ole estänyt häntä käymästä esim. Päiviön pappan luona, joka kaipaa välillä yksinäisyyteensä ystävää.

Sinäkin tunnut olevan yksinäinen, täynnä vihaa ja kaunaa, sekä liikkeistäsi näen, että sinulla on kipuja jäsenissäsi. Vanheneminen on vaikeaa ja erityisen vaikeaa silloin kun on rikkonut välinsä läheisiinsä ja läheisesi eivät halua olla kanssasi tekemisissä. Olet myös polttanut siltasi asunto-osakeyhtiömme muihin jäseniin ilkeillä kirjeilläsi, arvostelemalla heitä ja heidän elämäänsä.

Ymmärrän, että minun perheeni elämä harmittaa sinua, koska pidämme toisistamme huolta ja käymme useasti toistemme luona. Ja näet suoraan ikkunastasi äitini ovelle. Et voi arvostella minua juurikaan, koska en häiriköi, esiinny humalaisena, en käyttäydy mitenkään epämoraalisesti, lisäksi olen vahvan oloinen ihminen ja sinua 20 senttiä pidempi. Ja valitettavasti auttanut sinuakin kerran, kuten talomme muitakin asukkaita, mikäli he ovat apua kaivanneet.

En pidä siitä, että kohdistat vihasi puolustuskyvyttömään kissaani. Olen joutunut kaksi kertaa viemään hänet eläinlääkärille. En voi todistaa, että olisit mitenkään vastuussa kissani lonkan venähdyksestä tai syvästä haavasta kyljessä, vaikka eläinlääkärin mukaan vammat ovat todennäköisesti syntyneet potkusta ja terävällä kepillä lyönnistä. Kissani pelkää sinua kuin ruttoa, eikä uskalla lähteä kanssani ulos, kun olet pihalla. Ehkä olet saavuttanut jotain.

Ymmärrän myös vihasi sen suhteen, että kissastani pidetään, eikä kukaan allekirjoita vaatimustasi saada "kulkukissat" pois tontiltamme. Sinulta kiellettiin sinulle tärkeiden lintujen eli harakoiden, korppien, naakkojen ja fasaanien ruokkiminen ruuanjätteillä rottien takia. Ja eihän se kovin esteettisen näköistä ollut yhtiömme pihan sisäänkäynnin kohdalla. Olisit ymmärtänyt viisaana miehenä, että liittoutumalla kissaihmisten kanssa, olisit voinut jatkaa tietyissä rajoissa lintujen ruokintaa ja kissat olisivat pitäneet jyrsijät pois pihapiiristämme. Tällä hetkellä meillä kaikilla on huono olo. Sinulla lintujesi (ja ties minkä takia) ja minulla kissani takia. Olisi paljon helpompaa jos antaisimme toistemme elää vain rauhassa, häiritsemättä toisiamme.

Olen kuitenkin ottanut kirjeesi johdosta yhteyttä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajaan, sekä isännöitsijään, kummallakaan ei ollut aihetta valittaa kissani toimista, saatikka minun. Tosin laki on sinun puolellasi. Taajama alueella kissat ja koirat pitäisi pitää kiinni. Mutta eläimen lyöminen ja potkiminen on suurempi rikos, kuin mitä minä olen tehnyt antamalla kissani liikkua välillä vapaasti. Samalla olen ottanut myös tietoisen riskin kaltaisista ihmisistä.

OLGA KARIKKO

(ps. anteeksi, että rikoin päivärytmisi, tulemalla kotiin eilen puoli kymmenen aikaan ja jouduit nousemaan sängystä kirjaamaan ylös, koska saavuin. Ehkä olit kirjannut jo, että narttu on yhteiskuntakelvottoman miesystävänsä luona, kuluttamassa Halikon vettä.)