Tänä juhannuksen olen päättäny olla vanha ja viisas ja välttä kaik juhanukse asettama ansa. Ja koska ole ny ni vanha ja viisas ni toki mää saarna toisillekki tätä ilosanoma.

Ensinnäki Suame kansa villiinty iha mahrottomast, ko ne äkki huama et o kesä ja villi ja vapa. Ja se tapahtun tänä yhtenä viikonloppun kesäs. Tän päivä iltikses oli brittiläine juttu hulluist suamalaisist, jokka ruaskiva toisias, juava ja uiva järve poikki mökilt toiselt juhannusjuhlie peräs. Ja kyl siin vinha perä onki. Ja oike ku rupe vituttama, ni lyärä se kauhavalaane tai motonetist ostettu euro mora siihe parhaimpa kaveri, kanssajuhlija pysty. Haulikollaki voi täräyttä, jos kaveri liiaks alka verotta kossupullost tai huijaa sökös. Sen rantakoko mukan voi poltta käteväst naapuri mettä siin sivus mökkeines naapureines päivines, jollei ne ny satu ryyppäämä ja huseerama siin meiti mökil just sillo.

Suamalaise juava, naiva ja tappeleva keksimääräst enemmä juhannuksen. Siinä lyärään nalkuttavaa akkaa kuin vierasta sikaa, ajetaan kakarat pellolle, että saadaan panna sitä hakattua akkaa kun niin siinä itteään sovinnoksi tyrkyttää ja sitten lähretään naapuriin kehuskelemaan veloilla jokka on muuttunut saataviksi ja pikkasen siinä näkäräistä otetaan, haastetaan naapurin ukko saunakilpasille ja sitten uidaan sen järven poikki. Jos vielä hengissä ollaan, niin lähdetään kolmen promillen kännissä laskemaan verkkoja veneellä, ilman pelastusliivejä, koska mitäs uimataitoinen niillä tekis. Kusihätäkin polttaa, mutta kustaan sitten veneessä reelingin yli. Kaikkei surullisinta on ne tapaukset, joissa hukkuu laps tai käy joku onnettomuus vanhempien maatessa kännissä tuvassa.

Oike jos rupe käymä aika pitkäks ni voi käyrä kylä keskustas Essopaaris keppanal, autol tiätenki ja kännis. Oteta kakarakki mukan, ko ain vinkuva sitä jätski. Siin sit iskä jua korillise keppana ja naapuriäijö kans kossupullo ulkon tupakil ja lapse voiva orotta vaik kuumas autos akkuna kiin, ko ne jo sen eskimopuikkos sai.

Nuaret unohtavat keskikesän himoissas kondomin käytön ja taudit ja ei-toivotut raskaure virisevä. Kyl siin voi muutama kännine nuarnaine menettä holttis ni, et muutamaki pojakoltiane käy koittamas pualväkisi milt se naimine tuntu. Raiskaus o ain vääri ja siin ei ol mittä pualusteltava, mut kyl mää nuare naise sano, niiko kummitätini Irene, et älkä saattako ittiänne avuttoma tila. Pitäkä ittestänne hualt ja kunnioittaka itteänne. Kyl maalimas naira sa ni pal ko kenenki rahke riittävä, mut tehkä se omast tahrostanne.

Ja se on sit turha sano et kristittyje juhannusjuhlil o yhtä erikoisempa ko missä muuallaka festareil. Samal tappa siält löyty käytetyi kondomei ja kaljapulloi. Kaikke varjosta va kaike salliva ja kiältävä moraalisuus ja tiatosuus siit et täsä olla parempa ihmist ko noi muut syntise. Ja anna olla armias, ko joku haksahta. Syntisäkkei ain tarvita varottavaks esimerkiks ja tiätenki täytyhä se piru ja demoni pois aja ja saara langennu armo suure pelastukse. Hyi helvetti. Itte kristittyn ihmisen, en hyväksy minkälaist käännytyst tai Jumala armol lyämist ja fariseuslaisuut. Mut mää olenki "huano kristitty". Ei muu minnekkä hualitakka, enkä mää meniskä.

No ni onk ny saarnattu liika viinakäyttö, perheväkivalta, väkivalta ylensä, hukkumise, laste laimilyämise, tule varomato käsittely ja kännis ajelut autol ja venel, ni eiköhä ne siin ala olema blakkaris. Oikke kauhhia pal hyvä juhannust kaikil ja älkkä tehkö mitä, mitä mä en tekis.