Mää kyl ite korvasisin noi sana iha sil perinteisemmäl v:llä alkaval sanal, mut yritän ny olla kirraamat tääl.

Ei nää takaisku ny tähä loppunu. Flunsas ole viäläki reilu viiko jälke, makuaisti ei ol palautunu ja huamine tyäpäivä jää haaveeks. Olo o SURKIA!! E jaksa olla kovi pitki aikoi pystys kerrallas. Mut pakko o yrittä.

Meil oli tääl ne kauhia myrsky, misä määki liukasteli usiampan päivän ja vet ja räntä tuli maaliman täyrelt. Muutonki tää o ollu yks kosteimpi talve alotuksi tääl Lounais-Suames. Pohjavettä o ny kertyny runsastas, ilmeisesti ni paljo, et forttumi taas nosta koht sähköhinta. Se kun jotenki ain liitty toho vede vähyyte tai runsaute tai sit iha mihi va, mut sähköhinta nouse.

Nii siis, vettä.

Meil tulvi vettä tualt vanhast kaivost kellari. Vit...eiku hitto.

Onneks ny ei sit enempä ku ehkä kuutio, noi niiko ämpäreinä laskettun, mut iha mukavast ottae huamio, et meil ei ollu piänt uppopumppu ja oli pärjättävä knapo ja ämpäri kans. (Knappo= vesikauha) Äijö lappos vettä ämpäri kontallas ja mää kanno viämäri. Koitetti toistekki päi, mut mul alko anta supistelu merkei, ni siks tää tyäjärjestys. Emmää kyl saanu kannettu ko semmose kymmene ämpäri, ko piti mennä yläkerta pitkäkseks, mut yriti autta minkä voin.

Jotta hyätyki täst lepost oli, ko huamatti, et ko laitetti vesipumppu pääl ja juaksutetti vettä viämäri, ni pikku hilja vesi alko laskema. En tiärä miks ni tapahtus. Äijö kyl selitti mul koko homma, mut tää kuulu siihe osa-aluese, mikä ei men mun tajunta, vaik kuink selitetä kaivorenkaist, takasvirtauksest ja vaik mist. Joka tapaukses, tost vanhast pihakaivost o ny saatu juaksutettu vettä ni pal pois, et se ei tunke enä vettä sisäl, va alka täyttä uurestas sitä kaivo.

Mee ostetti tää talo kolme vuat sit ja myyjä sanos, et koska ei ol tullu vettä sisä. Äijö vähä murahteli sillo, murahteli viäl enemmä ko sanotti et tontti o salaojitettu ja sanos sit kahre keske mul, et sinne kellari tule kosteus sisä ja erellytys, et kellari saara korinhoitohuaneet o kunno salaojitus talon ympäril. Semmone vanha tonti salaojitus ei riitä. Ja meil o sovittu urakoitsija kans patolevy- ja salaojaremontti alkavaks näil näppäimil. Sen piti alka ny tuleval viikol, mut urakoitsija kysys, et onks kiire, jos aleta vast joulu jälke, ni o mukavamp ko piha ei ol myllätty ympäri.

Ja tiätenki sit viime metreil alka tulvima.

Sinänsä täst ei ol haitta, ko kellaris ei ol viäl ko betoniseinä ja kodinhuoneremontit o suunniteltu vast ens kesäks. Et kuivuma ehti.

Mää haluaisi, et see koko vanha kaivo yhteys tänne talo katkaistas, mut Äijö pistä hantti, ko pumppu o suht uus ja käteväst saara kasteluvet siit pihal. Paskat mää sano, kyl sitä vettä kastelu saatas uppopumpullaki kesäsi siält kaivost, vaik siihe pikkase vaiva ja raha tarvittas. Mut ei pitäsis tulla vettä enä sisäl. Tai no niihä mää luule.