Mää ole tääl maal ny iha yksinäin ko Äijö lähti harjakaisiin. Äijö ei yleensä jätä muu yksi ko tiätää, et mää pelkä pimiä. Mut toki määki halua, et hänel o hauska äijäporukas, eikä ol va ain tääl mun kans.

Mun pimmiäpelkoni lähte varma josta iha lapsuurest, mun miäles kaik paha assia tapahtuva ain pimiäs. Ko maal menivä sähkö usiast ja ain tiätenki pimiäl ja keskel mettä, mettä humisi ja olti pikkulikkoje kans keskenäs koton.

Kui mont kauhuleffa o muute tehty iha päivävalos?? Mun elämäni pahi ja kauhein kauhuelokuva o se Ring-elokuva ja sit joku semmone lapselline kaappikummituselokuva. Ei Ringissäkä mittä paha päiväl tapahtunu, kyl tää kostaja tuli omas hakema pimiätunneil. Kaappikummitus elokuva oli siit ni pelottava, et se kävi siihe hermo mitä lapsen o pelänny. Sängy al olevi mörköi ja kaapis olevi. Mää ole kuulka aikusenki pakottanu itteni yäl laittama valo pääl, nousema sängyst ja kattoma sängy al, iha va voittaakseni oma pelkoni. Sama asia aja usei lapsuure usko turvautumine eli ajatus siit, et Jeesus Kristus ei anna mul mittä paha tapahtuva. Nauraka va! Mutku yän pimein tuntein kauhu iske, ni aikusenaki o vaikia selittä ittelles, et sun miälikuvitus ny va käy kiarroksil, et nuku rauhas. Koko kroppa o kanalihal ja adrenaliini jyskyttä suanis, koko alkukantane koneisto o valmistautunu vaara ja valmis pualustautuma uhka vasta.

Mää ole jopa hunteranu, et laps mun vattas vaisto tän asia ja myähemmi tule ymmärtämä, et äiti pelkä - mitä pelkä? No sit taas noi paniikkihäiriölääkke tasava taas tilannet.

See o kyl aika omituist. Mää ole iha nauttinu päivästäin, käyny Sir Eino kans lenkil, Saara kans uimas ja vesijuaksemas. (Saara puristeli päätäs ja naurahti, et onkoha näihi vesijuaksuvöihi jota jatkopala saatavis, ku koht tää ei men sun ympäril..) Mutku nyy nää istu tääl koton, leinoliäres tuli, valo kaik pääl ja joka huanes kynttilöi (jos sähkö menevä) ja telkkari pääl, ni kyl mää kuitenki Äijö kaippa nopiast kotti. Ko o ilta ja koht yä.

Äijö o kyl lohruttanu, et jos joku yäl viä ni kyl see nopiast aamul palautta takas.