Tää tyätehtävä on niin vaikee, että aloitan sen ihan heti alkuunsa kahvetauolla. Eli palataan parikymmene minuuti kuluttu.

No ni.

Määhä teen tätä miälenterveystyätä nuarte ja aikuiste kans. Tarkotus olis saara ihmine silleen lairoilles, et hänel olis ittel hyvä olla, hää pärjäis yhteisös ja mahrollisest pääsis takasi yhteiskunna rattaisi koulutukse ja jopa tyäelämä. Kokeilema siipiäs. Eikä va olla ja toreta, et joo, siin se o, kakskymppine ihmisraasu. Hullu ko pullosta tullu ja pulloo viäl hukkuuki. Hyärytö ihmiskunna elätti. Vaivane.

Paljo täsä o pari vuare aikan tehty ja tuloksiiki aikaseks saatu. Nyy sit oli toivottu semmost tyäelämään palaamis konsepti, et mitä niiko tarttis otta huamio ko aiko mennä takasi töihi tai eres hakema sitä tyätä. No okei, toi on tosi iso yläkäsite aika monel mun asiakkal. Ennemminki vois muatoilla, et mite mää voi mennä minne tahas ihmiste ilmoil, ettei muu vahrata. Mite mää olisi normaali näköne. Ja jos mää ole normaali näköne, ni mitä mää voisi sano, et mää kuulostaisi kans normaalilt. Ja älkkäs ny luulko, et homma o kines älykkyyrest tai mistä semmosist. Moni skitsofreenikko o mua ja sua paljo älykkäämpi, noh, ainaki muu älykkäämpi. Mut jos suust tule va kvarttaalitalout ja yrinfysiikka, niin siin voi olla pikkase hankala päästä juttusil sen söpö kirjastos istuva typy kans.

Okei, pitäkä ny luento siit, mitä o olla normaali. Ei ol muute helppo. Mä pääti lähesty silt kantilt, et milt pitäsis näyttä ja haist ko o jutuis muitte kans. Oookkei. Siis ihmise hygienia. Ihmise hygienia perustuu pitkältäs mallioppimise ja lapsuude kokemuksi. Sairaan taas semmoset jutut ku suihkus käynti unohtu helpostas ja sit jos muista, ni sit ei välttämät muista mite se keho pestä. Yriti googletta yleisi kropa pesu ohjei, no arvakkas va löytyskö semmosi. No ei. Luulis ny löytyvä ko, lähihoitaja ja sairaanhoitaja ja muut opiskelevakki semmosi asioi. Ainoa järkevä mikä löytys oli jääkiakkoliito suunnittelema opas siisteyrest jääkiakkojunnuil. Elikkä mee lähretä hakema tätä homma kiakkoliito kaut, mitä en kyl olis ikän uskonu.

Ko mää oli 15v ja kesätöisä vanhainkori sairasosastol, ni ei kukka kysyny, oliksmää mittä koska enne pessy. Lyätti pesuhanska kätte, käsketti puke suihkuesliina ja pesemä esinaha alt ja. Ja reippastas, siin mittä aika ollu hunteerata enemppä. Ja kyl mää väitä, et niit värkkei, miäste ja naiste, o tullu nähty keskivertoverrokki enemmä. Vaikke iha sil alal o ollukka. Nii, et nyy mää ihmettele, et kui vaikia se o sano, et pese hamppas, pese naamas, pese hiukses, pese kainalos, laita dödö, pese alapääs ja jalkas. Vaihra suka ja kalsari päivittäi, vaihra vaatte puhtasi. Se o ni helppo, mut kuiteski ni kauhia vaikeet.

Voi voi.